- 6 biji telur gred B ( 2 daripadanya buang putihnya )
- 100g tepung superfine (ayak)
- 60g tepung jagung (ayak)
- 100g gula kastor
- 1 sudu teh baking powder ( ayak)
- 2 sudu teh ovallete
- 50g air sejuk
- 75g mentega ( cairkan )
Cara-cara
- Masukkan semua bahan dalam 1 bekas kecuali mentega
- Putar hingga putih gebu
- Masukkan mentega gaul sebati
- Bakar selama 45 minit - 1 jam suhu 150 darjah celcius ( ikut oven masing-masing )
- Bila dah sejuk potong kek pada 2
Bahan Filling
- 250g Cream Cheese
- 5 sudu besar susu pekat manis
Cara-cara
- Campurkan semua bahan,putar sebati
- Jika filling nampak sedikit cair,masukkan dalam peti sejuk 10 minit
- Setelah itu boleh digunakan
Bahan Hiasan
- 1 Ketul Cheese Cheddar (diparut)
Cara Membuat Snow CheeseCake
- Ambil 1 keping kek sapu filling di atas kek dan ratakan
- Kemudian ambil 1 keping kek lagi dan sapu filling pada seluruh badan kek.
- Akhir sekali tabur Cheese Cheddar pada seluruh kek
- Simpan kek dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dipotong
No comments:
Post a Comment